۳۰۰ هزار صندلی خالی دانشگاه‌ها که طرفداری نداشت؛ این سرانجام کنکور ۹۴ بود و شاید این روند برای کنکور ۹۵ نیز تکرار شود. آنگونه که مسئولان سازمان سنجش می‌گویند دیگر رقابت برای ورود به دانشگاه معنایی ندارد بلکه رقابت بر سر کیفیت‌ است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری کنکوری ارشد دکترا به نقل از تسنیم، آزمون سراسری سال ۹۵ در ۵ گروه آزمایشی طی روزهای پنجشنبه و جمعه ۲۴ و ۲۵ تیر برگزار شد که در این آزمون ۸۶۰ هزار داوطلب به رقابت پرداختند.

۱۶۲ هزار و ۸۷۹ نفر در گروه ریاضی، ۱۶۱ هزار و ۵۰۰ نفر در گروه انسانی، ۹ هزار و ۸۸۱ نفر در گروه هنر، ۵۱۹ هزار و ۴۸۸ نفر در گروه علوم تجربی و ۶ هزار و ۶۶۱ نفر در گروه زبان‌های خارجی شرکت کردند.

** رقابت فشرده متقاضیان گروه تجربی برای ورود به رشته‌های پزشکی

آنگونه که ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش می‌گوید: ۶۰ درصد داوطلبان در گروه آزمایشی علوم تجربی با یکدیگر رقابت کردند و در این گروه رقابت فشرده‌ای حاکم بود چرا که بیش از ۵۱۹ هزار متقاضی این گروه برای ۱۰ هزار ظرفیت پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی رقابت کردند.

** امکان قبولی تمام داوطلبان در دانشگاه‌ها

با اعلام نتایج اولیه کنکور در نیمه دوم مرداد، فرآیند انتخاب رشته داوطلبان آغاز می‌شود. طبق گفته‌های حسین توکلی مشاور عالی سازمان سنجش با توجه به ظرفیت‌های موجود و تعداد داوطلبان، اگر تمام داوطلبان حاضر در جلسه آزمون،‌انتخاب رشته کنند بالأخره در رشته‌ای پذیرفته می‌شوند.

وی در خصوص ظرفیت‌های موجود عنوان می‌کند:‌ دانشگاه‌‌ها باید ظرفیت خود را اعلام کنند تا پس از تأیید نهایی در دفترچه راهنمای شماره ۲ منعکس شود اما سال گذشته روند بدین صورت بود که پذیرش در برخی رشته‌ها صرفاً براساس سوابق تحصیلی و پذیرش در سایر رشته‌ها نیز براساس آزمون و سوابق تحصیلی بود. سال گذشته ۷۷۰ هزار ظرفیت وجود داشت که ۴۲۳ هزار نفر پذیرفته شدند امسال نیز پیش بینی می‌شود تعداد ظرفیت‌ها همانند سال گذشته باشد و اگر تمام داوطلبان حاضر در جلسه انتخاب رشته کنند بالاخره در رشته‌ای پذیرفته می‌شوند اما هم‌اکنون رقابت بر سر کیفیت رشته‌ها و دانشگاه‌هاست.

** رقابت برای کیفیت

اگر مجموع ظرفیت دانشگاه‌‌های دولتی،‌آزاد، غیرانتفاعی و پیام نور را در نظر بگیریم تمام داوطلبان حاضر در جلسه آزمون می‌توانند در رشته و دانشگاهی پذیرفته شوند اما رقابت هم‌اکنون بر سر رشته‌ها و دانشگاه‌های خاص است.

هم‌اکنون تعداد ظرفیت با احتساب ظرفیت‌های دانشگاه آزاد بیشتر از تعداد داوطلبان است؛ سال گذشته ۷۰۰ هزار ظرفیت وجود داشت اما ۴۰۰ هزار نفر در دانشگاه‌ها پذیرفته شدند و حدود ۳۰۰ هزار ظرفیت خالی ماند و این حکایت از آن دارد که رقابت صرفاً بر سر کیفیت رشته‌ها و دانشگاه‌هاست.

آنگونه که ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش می‌گوید:‌ بحث ظرفیت و پذیرش در برخی از گروه‌های آزمایشی متوازن نیست یعنی در گروه آزمایشی علوم انسانی و علوم ریاضی ظرفیت بیشتر از تعداد داوطلبان است اما در گروه تجربی که بیشترین داوطلب را داریم و ۶۰ درصد داوطلبان در این گروه رقابت می‌کنند ظرفیت‌ها اندک است.

۹۰ هزار صندلی خالی در گروه ریاضی و ۹۰ هزار صندلی خالی در گروه انسانی وجود دارد و هم‌اکنون حدود ۸۲ درصد ظرفیت دانشگاه‌ها براساس سوابق تحصیلی تکمیل می‌شود و طی ۵ سال آینده ۱۰ درصد ظرفیت‌های دانشگاهی برای رشته‌ها و دانشگاه‌های خاص به صورت رقابتی و از طریق کنکور تکمیل می‌شود و حذف کنکور به دلیل رقابت فشرده برای این رشته‌ها و دانشگاه‌ها ممکن نیست.