فضلیت خواص سوره لیل
فضلیت خواص سوره لیل سوره لیل، نود و دومین سوره و از سورههای مکی قرآن که در جزء سیام جای دارد. چون در آغازِ این سوره به لیل (شب) سوگند یاد شده، آن را «لیل» نامیدهاند.
خواص سوره لیل
محل و ترتیب نزول سوره لیل
سوره لیل جزو سورههای مَکّی و در ترتیب نزول، نهمین سورهای است که بر پیامبر(ص) نازل شده است. این سوره در چینش کنونی مُصحَف، نود و دومین سوره است و در جزء ۳۰ قرآن جای دارد.
تعداد آیات سوره لیل
سوره لیل ۲۱ آیه، ۷۱ کلمه و ۳۱۶ حرف دارد. این سوره جزو سورههای مفصلات (دارای آیات کوتاه) و از سورههایی است که با سوگند آغاز میشود.
علت نامگذاری سوره لیل
این سوره را «لیل» مینامند، چون خداوند در آغاز آن به شب، قسم خورده است.
سوره لیل احوال و سرنوشت دو گروه را بیان میکند:
نخست، گروه پرهیزکاران و تقواپیشگان؛ یعنی کسانی که در راه خدا انفاق میکنند و با بخششِ مال برای جلب خشنودی خدا، پاکدلی مییابند. قرآن به آنان وعده خشنودی خدا و رستگاری میدهد.فضلیت خواص سوره لیل
دوم، گروه شقاوتپیشه (سختدل)؛ یعنی کسانی که خساست میورزند و وعده بهشت را دروغ میپندارند. قرآن این افراد را به هلاکت تهدید میکند میگوید اینان مالشان را از روی دنیادوستی و تنگنظری، از بخشش به دیگران دریغ میکنند؛ در حالی که این مال فریادرس آنان در روز جزا نخواهد بود.فضلیت خواص سوره لیل
شأن نزول سوره لیل
درباره شأن نزول سوره لیل در تفسیر نمونه آمده است: مردى شاخهی يكى از درختان خرمایش بالاى خانه فرد فقيرى قرار گرفته بود. صاحب نخل هرگاه برای چیدن خرما بالا میرفت، گاه چند دانه از آنها در خانه همسایه فقير مىافتاد و كودكانش آنها را برمىداشتند. آن مرد از نخل پایین میآمد و خرما را از دست کودکان مىگرفت و اگر خرما را در دهان يكى از آنها مىديد انگشتش را در داخل دهان او مى كرد تا خرما را بيرون آورد.
مرد فقير نزد پيامبر(ص) شكايت کرد و پیامبر(ص) با صاحب نخل دیدار كرد و به او پیشنهاد داد در ازای مالکیت این نخل، نخلى در بهشت برای او تضمین میکند؛ اما آن شخص نپذیرفت. یکی از اصحاب پيامبر(ص) به نام «ابوالدّحداح»، آن نخل را به چهل نخل از مالک آن خرید و در اختیار پیامبر گذاشت تا رسول خدا(ص) آن را به آن خانواده فقیر ببخشد. در اينجا سوره والليل نازل شد.
ثواب و خواص و فضیلت سوره لیل چیست؟
۱) رسول الله(ص) فرمودند: هر کسی (سوره لیل) را قرائت کند، خداوند به اندازه ای به او نعمت عطا می کند تا راضی شود ، و او را از سختی و تنگی عافیت بخشیده و کارها را بر او آسان می کند.
(مجمع البیان،شیخ طبرسی، جلد۱۰، صفحه۳۷۲)
۲) امام صادق(ع) فرمودند: هر کسی (سوره لیل) را در گوش کسی که غش کرده و کسی که بیماری صرع دارد بخواند ، در همان ساعت به هوش می آید.
(تفسیرالبرهان، سید هاشم بحرانی، جلد۵، صفحه۶۷۵)
۳) امام صادق(ع) فرمودند: هر کسی (سوره لیل) را در روز یا شب قرائت کند ، تمام اعضای بدنش بر اعمال نیک او شهادت می دهند و خداوند شهادت ایشان را پذیرفته و به بهشت رهنمون می شود.
(ثواب الأعمال،شیخ صدوق، صفحه ۱۲۳)
۴) هر کسی هنگام خواب (سوره لیل) را پانزده مرتبه قرائت کند، در خوابش جز آنچه از خیر و خوبی دوست دارد در خواب نبیند و خواب بد نخواهد دید، و هر کسی در نماز عشاء (سوره لیل) را بخواند، مانند آن است که یک چهارم قرآن را خوانده و نمازش مورد قبول خداوند قرار می گیرد.
(تفسیرالبرهان، سید هاشم بحرانی، جلد۵، صفحه۶۷۵)