آیا مراحل مختلفی که یک دانشجو در دوره دکتری باید بگذراند را می دانید؟
دانشجویان دورهی دکتری پس از گذراندن واحدهای آموزشی موظف به گذراندن آزمون جامع هستند و این آزمون شرط ورود به مرحلهی پژوهشی، یعنی نوشتن رساله است.
هرچند در سالهای اخیر تعداد داوطلبان آزمون سراسری کاهش محسوسی داشته است، با این حال تعداد داوطلبان کنکورهای ارشد و حتی دکتری نیز افزایش قابلتوجهی داشته است و داوطبان با اهداف متفاوتی همچون کسب علم، فرار از سربازی، کسب اعتبار، فرار از بیکاری و غیره در این آزمونها شرکت میکنند. برای مثال بد نیست بدانید در حالی که در کنکور دکتری سال ۹۱، حدود ۱۷۸ هزار داوطلب شرکت کرده بود اما تعداد داوطلبان این کنکور در سال ۹۶، به ۲۶۰ هزار نفر رسیده است.
در ادامه تغییرات «تعداد داوطلبان کنکوری را در ۶ سال اخیر» مشاهده میکنید:
در این گزارش قصد داریم با توجه به افزایش تعداد داوطلبان کنکوری مقطع دکتری، کلیاتی را درباره این دوره شرح دهیم و در ادامه آن درباره آزمون جامع توضیحاتی را ارائه دهیم.
*** خلاصه مراحل دوره دکتری
دانشجویان در ترمهای ابتدایی مقطع دکتری باید واحدهای درسی این دوره را اخذ نمایند و آن را با نمره قبولی پشت سر بگذراند. نکتهای که در زمینه گذراندان واحدهای درسی باید مدنظر دانشجویان باشد این است که بهتر است این واحدها تا پایان نیمسال دوم تحصیلی اخذ و پاس شوند تا در ترمهای آینده دانشجو با مشکلات کمتری دست و پنجه نرم کند. پس از گذراندن واحدهای درسی و برخی دیگر از پیشنیازها دانشجویان دوره دکتری باید در آزمون جامع شرکت کنند و پس از قبولی در این مرحله میتوانند رساله دکتری خود را پیگیری نمایند.
در ادامه «خلاصهای از مراحلی که یک دانشجو در دوره دکتری باید بگذراند» را مشاهده میکنید:
*** هر آنچه باید درباره آزمون جامع بدانید
دانشجویان دورهی دکتری پس از گذراندن واحدهای آموزشی موظف به گذراندن آزمون جامع هستند و این آزمون شرط ورود به مرحلهی پژوهشی، یعنی نوشتن رساله است. وزارت علوم هدف از آزمون جامع را این گونه ترسیم کرده است: «ارزیابی جامع به منظور احراز قابلیتهای آموزشی و پژوهشی دانشجو است این آزمون باید به گونهای باشد تا توانمندی، تحلیل و استنباط دانشجو از نظر اساتید راهنما و مشاور و ۳ نفر از اعضای هیئت علمی با پیشنهاد گروه و تأیید معاون آموزشی مؤسسه برای آغاز فعالیت پژوهشی سنجیده شود».
نکتهای که درباره برگزاری آزمون جامع مهم به نظر میرسد این است که دانشگاهها برای برگزاری این آزمون از آییننامههای داخلی خود استفاده میکنند و از مدل واحدی پیروی نمیکنند، با این حال مراحل برگزاری این آزمون مشابه همدیگر است.
در ادامه «مراحل برگزاری آزمون جامع دوره دکتری»، که معمولا دوبار در سال برگزار میشود، را مشاهده میکنید:
*** پیشنیازهای شرکت در آزمون جامع دکتری
دانشجویان لازم است برای شرکت در آزمون جامع دکتری حائز برخی از شرایط باشند؛ از جمله:
– گذراندن واحدهای درسی به طور کامل
– میانگین نمرات واحدهای گذرانده دانشجویان، باید ۱۶ یا بالاتر باشد
– داشتن کارنامه قبولی معتبر در آزمون زبان خارجی
*** نمره قبولی در آزمون جامع دکتری
آزمون جامع دکتری دارای بخش شفاهی و کتبی است. ارزش آزمون کتبی ۷۰ درصد و ارزش آزمون شفاهی ۳۰ درصد است و دانشجویان باید برای گذراندن این مرحله نمرات لازم را کسب نمیاند. در ضمن میانگین کل نمرات دانشجو در آزمون جامع نباید از ۱۶(بر پایه نمره ۲۰) کمتر باشد.
در صورت عدم موفقیت دانشجو در مرحله آزمون جامع، وی از ادامه تحصیل محروم خواهد شد.