تحلیل آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۵ مجموعه مهندسی پلیمر (کد ۱۲۵۵)
الاستومر و کامپوزیت
ترکیب تعداد سوالات تکنولوژی پلیمر نسبت به سالهای گذشته متفاوت بود و سهم سوالات الاستومر و کامپوزیت نسبت به سال گذشته کمتر شده بود. سهم تعداد سوالات الاستومر نسبت به سال گذشته از ۹ به ۸ کاهش یافته و برخلاف دو سال اخیر از بخش طبقه بندی الاستومرها سوالی طرح نشده بود. تعداد سوالات طرح شده از بخش الاستیسیته ی لاستیک همانند سال گذشته بود و از نظر میزان سختی سطح یکسانی داشت، با این تفاوت که هر سه سوال طرح شده از این بخش در سال ۹۵ نیازمند عددگذاری بود ولی در سال ۹۴ فقط یک سوال از سه سوال نیاز به حل عددی داشت و دو سوال دیگر بیشتر جنبه ی اثباتی داشت. در هر دو سال ۹۴ و ۹۵، پنج سوال دیگر از بخش های پرکننده ها و ولکانیزاسیون طرح شده بودند که به نوعی ترکیبی از اطلاعات دو بخش برای پاسخگویی به این سوالات نیاز بود. سوالات این دو بخش نسبت به سال گذشته اندکی سخت تر بود. سهم تعداد سوالات کامپوزیت نسبت به سال گذشته از ۸ به ۶ کاهش یافته بود و تنها دو سوال محاسباتی طرح شده بود. سوالات هر دو سال ۹۴ و ۹۵ از نظر میزان سختی و مباحث مطرح شده شباهت زیادی داشتند و به نظر می رسد نسبت به سال های گذشته مفهومی تر و مشکل تر شده اند. سنت شکنی سال قبل در طرح سوال محاسباتی از بخش ماتریس ها امسال ادامه پیدا کرد و مجددا یک سوال محاسباتی از این بخش مطرح شد. به طور کلی تنها تفاوت سوالات سال ۹۵ نسبت به ۹۴ کاهش سهم سوالات محاسباتی از بخش الیاف پیوسته بود.
پدیدههای انتقال
در مجموع، سوالات آزمونهای سال ۹۴ و ۹۵ (اردیبهشت ۹۵) سطح تقریباً یکسانی داشتند. در درس رئولوژی، بر خلاف آزمون سال ۹۴ هیچ سوالی از مبحث مذابهای پلیمری در میدان کششی طراحی نشده بود. آزمون سال ۹۵ اولین آزمونی است که در آن از ضمیمه A کتاب پدیدههای انتقال Bird و مبحث بردارهای یکه سوال طرح شده بود (سوال شماره ۱۱۷) سوالات شماره ۱۱۲ و ۱۱۴ این آزمون شبیه به سوالات ۱۱۴ و ۱۱۷ آزمون سال ۹۴ بودند.
درس انتقال حرارت شامل سوالات دشوارتری نسبت به دو سال قبل (آزمون سالهای ۹۳ و ۹۴) بود. در آزمون سال ۹۴ ، ۳ سوال بدون انجام محاسبات قابل حل و پاسخگویی بودند، در حالیکه در آزمون سال ۹۵ تقریبا همه سوالات محاسباتی هستند و به طبع داوطلب میبایست زمان بیشتری را برای پاسخدهی به این دسته از سوالات صرف کنند. درس انتقال جرم این آزمون سادهترین سوالات را در چند سال اخیر در بر میگیرد. تنها یک سوال محاسباتی بسیار روتین در این آزمون طرح شده بود و مابقی سوالات حفظی و مفهومی بودند و با قدری تأمل و دقت حل میشدند. داوطلب با تسلط و دقت کافی داشتن بر روی این مبحث از درس پدیدههای انتقال میتوانست به راحتی در این درس درصد بالایی را کسب کند. همچنین بیشتر سوالات این درس نیز از جزوه رئولوژی دکتر گوهرپی، جزوه حرارت دکتر غفاریان و کتاب انتقال جرم دکتر پور مهدیان طرح شده بود.
پلاستیک
سوالات درس پلاستیک سال ۹۵ کمی متفاوت تر از سال های گذشته بود. البته در مجموع، سوالات آزمونهای سال ۹۴ و ۹۵ (اردیبهشت ۹۵) از نظر سطح دشواری سطح تقریباً یکسانی داشتند. در آزمون سال ۹۵ تعداد ۱۰ سوال از درس پلاستیک طراحی شده بود که ۸ سوال آن مسئله و ۲ سوال آن مفهومی بود. در بین این سوالات تعداد ۶ سوال مربوط به مبحث اکسترودر که جزو مهمترین بخش های این درس می باشد آمده بود. این در حالی است که تعداد سوالات اکسترودر در آزمون سال ۹۴، ۷ عدد بود. از مبحث ترموپلاستیک ۲ سوال آمده بود که ۱ سوال آن مفهومی و سوال دیگر مسئله بود. داوطلبان عزیز توجه داشته باشند که تعداد تست های دروس پلاستیک، الاستومر و کامپوزیت هر سال تغییر پیدا می کنند. در کل به داوطلبان کنکور ۹۶ توصیه می شود که با مطالعه ی جامعتر این درس با استفاده از منابع موجود تسلط خود را در این درس بالا برده تا بتوانند رتبه ی خوبی را کسب نمایند.
شیمی پلیمر و اصول مهندسی پلیمریزاسیون
به طور کلی سطح سوالات درس اصول مهندسی پلیمریزاسیون کنکور کارشناسی امسال را میتوان کمی ساده تر از سالهای گذشته دانست. سوالات بیشتر بر پایه مفاهیم اساسی این درس از جمله روش های مختلف پلیمریزاسیون میباشد. از این رو پاسخ دهی به سوالات مستلزم تسلط کافی و درک مفهومی و عمیق از مفاهیم بنیادی این درس دارد. تعداد سوالات نیاز به عملیات محاسباتی کمتر بوده که مغایر با سوالات کنکور سالهای گذشته به خصوص سال های ۹۱ و ۹۲ است. با این وجود شباهت های زیادی بین مباحث مورد سوال در کنکور امسال با سال های گذشته وجود دارد. با توجه به پوشش دهی همه مباحث و طرح سوالات مشابه با سوالات کنکور در آزمون های آزمایشی مدرسان شریف و همچنین جزوات و کتب ، پیش بینی می-شود داوطلبان شرکت کننده در آزمون های آزمایشی توانایی کسب درصد ۶۰ تا ۸۰ در این درس را داشته باشند که با توجه به کارنامه داوطلبان کنکور سال گذشته میتوانند امیدوار به کسب رتبه تک رقمی در کنکور امسال باشند. در پایان به داوطلبین سال آینده توصیه میشود با مطالعه همه مباحث مراجع درس و تمرین تستهای مربوط، سرعت و تسلط خود را در پاسخگویی به تستها افزایش داده و عملکرد خود را بهبود بخشند. همانطور که در سوالات آزمون امسال مشاهده کردید، تسلط به مباحث مفهومی میتواند بیشتر از حل سوالات محاسباتی موثر باشد. چراکه سوالات مفهومی مطرح شده در کنکور امسال به مراتب بیشتر از سوالات نیاز به حل محاسباتی بود.
زبان تخصصی
باید گفت که سوالات زبان تخصصی رشته ی پلیمر کنکور ۹۵ کمی متفاوت تر از سال های گذشته بوده است. در کنکور سال ۹۵، چهار متن طویل و تقریبا سخت آمده بود که زمان زیادی را از داوطلب جهت خواندن متن می گرفت که نیازمند تند خوانی و فهم سریع مطلب جهت از دست ندادن زمان آزمون بود. باید توجه داشت که در صورت مواجهه با چنین متنهایی باید اول به سراغ سوالاتی که پرسیده شده رفت و با پیش زمینهای قبلی به خواندن متن پرداخت. این کار باعث می شود تا قسمتهایی که قبلاً در سوال خواندهاید در داخل متن تمرکز بیشتری بر آنها داشته باشید و در نتیجه سرعت عمل خود را بالا میبرید. در کل به دانشجویان عزیز پیشنهاد میکنم که گسترهی واژگان خود را در دروس تخصصی خود افزایش دهند تا در سوالات سختی نظیر سوالات امسال به مشکل برنخورند.
شیمی فیزیک پلیمرها و خواص فیزیکی و مکانیکی پلیمرها
سوالات شیمی فیزیک پلیمرها در مجموع در مقایسه با سال های پیش ازسطح ساده تری برخوردار بودهاند. و البته نکته مثبتی که برای شرکتکنندگان آزمون های مدرسان علیالخصوص افرادی که در تمام مراحل ثبت نام نموده اند وجود داشت تشابه بسیار زیاد سوالات با سوالات آزمونها بود به عنوان مثال تعدادی از تشابهات در جدول زیر آورده شده است:
سوال ۹۹ آزمون اول و نیز سوال ۹۴ آزمون هشتم سوال ۹۹ کنکور سراسری
سوال ۱۰۶ آزمون هشتم سوال ۱۰۱ کنکور سراسری
سوال ۹۴ آزمون نهم سوال ۹۶ کنکور سراسری
سوال ۹۹ آزمون دهم سوال ۹۲ کنکور سراسری
سوال ۱۱۶ آزمون دهم سوال ۱۰۵ کنکور سراسری
از این رو برای این دسته از دانشجویانی که به صورت مستمر در آزمون ها شرکت کرده و در پایان هر آزمون اقدام به تصحیح اشکالات خود نموده اند پیش بینی درصد ۶۰-۷۰ میشود. سوالات کنکور سراسری سال ۹۵ نسبت به سال های پیش با درصد کمتری دارای سوال های با حل ریاضی بوده اند و تمرکز طراح بیشتر بر روی مفاهیم بوده است که از این جهت می توان گفت کسانی که کتاب شیمی فیزیک دکتر محمدی و کتاب های مدرسان را دقیق مطالعه کرده اند و بر روی جزییات دقت عمل بیشتری داشته اند موفقیت بیشتری را کسب خواهند کرد. در این آزمون سوال های غیر قابل حل وجود ندارد اما تعدادی از سوالات نیاز به درک و تمرکز بسیار زیاد داوطلب بوده است. به عنوان مثال سوال اول (۱۰۱آزمون) به درک و دقت بسیار زیادی در مفاهیم ذکر شده در فصل چهارم کتاب شیمی فیزیک پلیمرها نیاز دارد از این سو به دانشجویان داوطلب در سال های آینده اکیدا توصیه می شود حتما این فصل را با دقت بسیار بیشتری مطالعه کنند. نکته دیگر در مورد این آزمون وجود همپوشانی زیاد با سوال های کنکور سالهای پیش بود که در مورد این درس پیش بینی می شد. در پایان به دانشجویان گرامی در سال های آینده توصیه میکنم با در نظر گرفتن اینکه مطالب درس شیمی فیزیک بسیار گسترده و مهمتر از آن مفهومی است و تنها با حفظ کردن فرمولها امکان رسیدن به درصد بالا وجود ندارد حتماً در مورد عبارات موجود در کتاب تأمل بسیار زیادی به خرج دهند و از پیوستگی مطالب نیز غافل نباشند چرا که به کرات ثابت شده است که در سوالات طراح سوال از نکات مربوط به یک فصل برای ایجاد کاربرد در قسمت دیگر کتاب استفاده شده است.
متأسفانه سؤال ۱۰۵ که مربوط به این درس میباشد اشتباه بوده و توسط سازمان سنجش حذف شده است.
کنترل فرآیندهای پلیمری و مکانیک سیالات
با مقایسه سوالات آزمونهای ۹۵ و ۹۴ میتوان گفت: پراکندگی سوالات درس کنترل فرآیند و مکانیک سیالات در آزمون سال ۹۵ (اردیبهشت ۹۵) نسبت به سال ۹۴ به شدت تغییر کرده بود. علی رغم تغییر پراکندگی و ترکیب سوالات این دو درس، سوالات بسیار روتین و مشابه سالهای قبل بودند. در درس کنترل فرآیند، ۴ سوال از فصل سیستمهای درجه اول فرآیندهای شیمیایی و بحث خطی-سازی توابع غیرخطی طرح شده بود؛ در حالیکه در آزمون سال ۹۴ به این شکل نبود. همانند سال ۹۳ و ۹۴ سوالی از فصل فضای حالت طرح نشده است. سوال شماره ۱۳۸ مشابه سوال شماره ۱۳۶ آزمون سال ۹۴ بود. در درس مکانیک سیالات برخلاف آزمون سال ۹۵ سوالی از مبحث آنالیز ابعادی و تشابه طرح نشده بود. سایر سوالها بسیار روتین و با محاسبات ساده بودند. ترکیب سوالات حفظی و مفهومی محاسباتی مشابه آزمون سال ۹۴ بود. همچنین بیشتر سوالات ۹۵ از کتاب کنترل فرآیند دکتر رفیعزاده و جزوه مکانیک سیالات دکتر گرمابی طرح شده بود.
متأسفانه سؤال ۱۳۱ که مربوط به این درس میباشد اشتباه بوده و توسط سازمان سنجش حذف شده است.