دانلود رایگان سوالات و کلید پاسخ کارشناسی ارشد مجموعه علوم تربیتی2 – کد 1123
دانلود دفترچه سوالات 94 دانلود کلید پاسخ 94
معرفی رشته علوم تربیتی ۲ در مقطع کارشناسی ارشد
نظامهای آموزشی و فرآیند آموزش و پرورش (تعلیم و تربیت)، با توجه به پیشرفت جوامع همواره دستخوش تغییر و تحول است و تحول آموزش و پرورش خود، معلول دگرگونی اجتماعی علوم تکنولوژی است. در جوامع پیچیده و پیشرفته سرعت دگرگونی نظامهای آموزشی آنچنان سریع است که نیازمند دگرگونی کلی در ساختار نظام آموزشی میشد. در این دنیای پیچیده هیچکس بینیاز از تعلیم و تربیت نسبت و این، تنها راه تحقق انسان واقعی و دسترسی به کمال مطلوب است
گرایشها و ابعاد مختلف این رشته در کارشناسی ارشد
این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایشهای روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، روانشناسی تربیتی، مشاوره و راهنمایی و مشاوره (مدرسهای، شغلی، خانواده، توانبخشی) است. برای آشنایی بیشتر با هر گرایش به لینک حاشیه مراجعه کنید.
مشاوره و راهنمایی
مشاوره: رابطهای است پویا و با هدف که بر اساس مشارکت مشاور و مراجع و با روش هایی منطبق بر نیازمندیهای مراجع انجام میگیرد. در این رابطه توجه به خود تصمیمگیری از طرف مراجع مورد تأکید است.
راهنمایی: بخشی از تعلیم و تربیت است که کمک دانشآموز را در تمام سنین به طریق منظم و سازمان یافته در اینکه او تصمیمگیری مناسب را در سازگاری تحصیلیش و موفقیت در یک حرفه یاد بگیرد، بررسی میکند.
کارشناسی ارشد مشاوره گرایش مشاوره مدرسه (تحصیلی)
مشاوره مدرسه ای به دانش آموز در انتخاب رشته تحصیلی، مواد درسی، یا حل مشکلات تحصیلی کمک میکند. برخی از اهداف این رشته راهنمایی دانش آموزان در امر آموزش و کسب عادتهای صحیح در مطالعه، کمک به دانش آموزان در ارزیابی صحیح علایق، استعدادها و تواناییهای خود به منظور طرح ریزیهای تحصیلی، کشف علل مشکلات تحصیلی دانش آموزان و کمک به آنان در رفع آنها، کمک به معلمان در انطباق دادن روشهای تدریس خود با نیازمندیها و استعدادهای فردی دانش آموزان و …. میباشد.
دانشجویان رشته مشاوره مدرسه علاوه بر گذراندن دروس مشترک بین تمامی گرایش های مشاوره مانند آمار استنباطی، نظریه های پیشرفته مشاوره و روان درمانی، نظریه ها و روشهای مشاوره گروهی و … ملزم به گذراندن واحدهای تخصصی از جمله اصول و روش های مشاوره تحصیلی و شغلی، روابط و مناسبات انسانی در مشاوره مدرسه، خدمات مشورتی در مدرسه و … می باشند.
مشاوره گرایش مشاوره شغلی
همانطور که از اسم این رشته پیداست، مشاوره شغلی به کار در سازمان ها، مدارس و … اشاره دارد. مشاوره و راهنمایی شغلی جریانی پیوسته و مداوم است که نگاهی آیندهگرا داشته و با طرحریزی، آمادگی و سازش فرد با شغل انتخابی، سروکار دارد.
در واقع فراگردی دو سویه است که از یک سو بر تمام جنبههای شخصیت و شناسایی کامل فرد تأکید دارد، و از سوی دیگر بر اطلاعات حداکثری از مشاغل، فرصتهای شغلی موجود و سایر امکانات شغلی و استخدامی نظر دارد. نهایتاً به فرد این امکان را میدهد که پس از آگاهی از رغبتها و استعدادهای فردی و بررسی فرصتهای شغلی موجود آگاهانه انتخاب شغل نماید.
در واقع «راهنمایی شغلی» مصاحبهی اولیهای است که با توانسنجی و شخصیتشناسی از مراجع و انطباق با شرایط حاکم بر فرصتهای شغلی موجود، فرد را در انتخاب شغل صحیح و متناسب راهنمایی میکند. «مشاوره شغلی» فراگیر و پیوسته است و نقش اساسی آن پس از راهنمایی اولیه و انتخاب شغل توسط فرد آغاز میشود.
دانشجویان رشته مشاوره شغلی علاوه بر گذراندن دروس مشترک بین تمامی گرایش های رشته مشاوره مانند آمار استنباطی، نظریه های پیشرفته مشاوره و روان درمانی، نظریه ها و روشهای مشاوره گروهی و … ملزم به گذراندن دروس تخصصی این رشته از جمله سازماندهی و مدیریت خدمات راهنمایی و مشاوره شغلی، نظریه ها و روش های مشاوره شغلی، تهیه و کاربرد آزمون های روانی در مشاوره شغلی و … می پردازند.
مشاوره گرایش مشاوره خانواده
همانطور که از نام این رشته پیداست، تمرکز آن بر روی مسائل و مشکلات مربوط به فرد در بستر خانواده و مشکلات خانواده می باشد. هدف این رشته بینش و بصیرت دادن به مراجع یا مراجعان است تا مشکل خود را با آگاهی بررسی کنند و درباره آن به تصمیم گیری بپردازند و به مسائلی مانند: عدم هماهنگی خصوصیات اخلاق، دخالت خویشاوندان در زندگی داخلی، مشکلات زناشویی و عدم هماهنگی در پرورش فرزندان میپردازد.
دانشجویان این رشته علاوه بر دروس مشترک بین تمامی گرایش های رشته مشاوره مانند آمار استنباطی، نظریه های پیشرفته مشاوره و روان درمانی، نظریه ها و روشهای مشاوره گروهی و … به گذراندن دروس تخصصی مانند نظریه ها و روش های مشاوره خانواده، سنجش و ارزیابی در مشاوره خانواده، کارورزی در مشاوره خانواده و ازدواج و … می پردازند.
مشاوره گرایش مشاوره توانبخشی
مشاوره توان بخشی ویژه معلولین جسمی مانند نابینایان، ناشنوایان، افراد فلج و غیره است. مشاوره در جهت درمان، تربیت، ایجاد اعتماد به نفس در معلولین، بهره گیری هر چه بیشتر آنها از نیروها و استعدادهای بالقوه خودشان است. در برخی از مؤسسات تا حدودی مشاوره با معلولین ذهنی و بیماران روانی سروکار دارد.
دانشجویان این رشته علاوه بر دروس مشترک بین تمامی گرایش های رشته مشاوره مانند آمار استنباطی، نظریه کارشناسی ارشد رشته مشاوره توانبخشی های پیشرفته مشاوره و روان درمانی، نظریه ها و روشهای مشاوره گروهی و … به گذراندن دروس تخصصی مربوط به گرایش توانبخشی از جمله مشاوره بحران، مشاوره با سالمندان ، مشاوره با معتادان و … خواهند پرداخت.
آموزش و پرورش کودکان استثنائی
هدف از آموزش و پرورش کودکان استثنائی فراهم کردن فرصتهای مناسب و امکانات آموزشی ویژه به منظور شکوفا سازی حداکثر تواناییهای ذهنی و جسمی این کودکان با توجه به ویژگیهای عقلانی و جسمانی آنان است. این کودکان را میتوان به گروههای عقب مانده ذهنی، معلول جسمی، نابینا و نیمه بینا، ناشنوا و نیمه شنوا، کودکان مبتلا به اختلالات عاطفی و اجتماعی و کودکان تیزهوش تقسیم کرد.
روانشناسی تربیتی:
روان شناسی تربیتی دانشی است که به دین ، فلسفه و پژوهشهای آزمایشگاهی وابسته است.روان شناسی تربیتی نقش کارسازی در زمینه شناخت شاگردان، تربیت معلمان، شناخت فرایند یادگیری، پرورش ابزارهای اندازه گیری روانی – تربیتی و ارزشیابی یادگیری بالاخص یادگیری پیشرفت به عهده دارد.
در این گرایش از رشته علوم تربیتی، کاربرد اصول روان شناسی در آموزش و پرورش، انواع روش های مختلف تدریس و یادگیری و فنون افزایش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تعلیم داده می شود. بازار کار این رشته بیشتر در آموزش و پرورش و کانون اصلاح و تربیت و مکانهای فرهنگی می باشد. همچنین اشخاص در این رشته با دارا بودن مدرک دکتری و یا کارشناسی ارشد مورد تایید وزارت علوم می توانند برای تاسیس مراکز مشاوره و روان درمانی ( پس از احراز شرایط لازم ) اقدام به اخذ مجوز از سازمان نظام روان شناسی ایران نمایند و یا با دریافت مجوز ازسازمان بهزیستی، مهد کودک و یا سرای سالمندن تاسیس کنند.همچنین با اخذ مدرک کارشناسی ارشد این رشته می توان به تدریس در دانشگا ه های پیام نور و واحدهای جامع علمی –کاربردی و پیام نور پرداخت.
زمینههای اشتغال
مشاوره دارای ابعاد مختلفی است و میتوان برای انتخاب رشته تحصیلی، ازدواج، شغلیابی، نحوه ارتباط در یک محیط صنعتی، نحوه ارتباط اعضای خانواده و یا نحوه روبرو شدن با بحرانهای دوران نوجوانی و جوانی از مشاور کمک گرفت. امروزه شغل مشاوره یکی از شغلهای تعریف شده در آموزش و پرورش است و هر مدرسه در مقطع متوسطه و یا پیش دانشگاهی حداقل نیاز به یک مشاور دارد.
به همین دلیل با کمبود کارشناس در رشته مشاوره روبهرو هستیم. در ضمن یک مشاور میتواند به غیر از آموزش و پرورش، در بهزیستی، کمیته امداد، فرهنگسراها، مراکز باز پروری و زندانها به کار مشاوره بپردازد.
منبع:
shabaneh.ir